Aardbeien verlagen kans op Parkinson

Aardbeien, zwarte bessen, blauwe bessen en bramen kunnen bescherming bieden tegen Parkinson. Dat stellen onderzoekers van de Harvard School of Public Health. Mannen die veel van deze fruitsoorten en andere voedingsmiddelen rijk aan flavonoïden aten, ontwikkelden 40 procent minder vaak Parkinson. En mannen die minimaal een keer per week bessen consumeerden, verlaagden de kans op de ziekte met een kwart in vergelijking met mensen die ze nooit aten.

Het is voor het eerst dat gekeken wordt naar de invloed van flavonoïden (antioxidanten) op Parkinson. De studie betrof 130.000 mensen. Gedurende de 20 jaar van de studie ontwikkelde 800 van hen Parkinson. Bij mannen had het eten van flavonoïden een beschermend effect. Dit werd niet gevonden bij vrouwen.

Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen, bijproducten van het metabolisme die schade aan kunnen brengen aan de lichaamscellen en het DNA. Cellen in de hersenen zijn extra gevoelig voor vrije radicalen. Volgens de onderzoekers is dit een mogelijke verklaring van het resultaat.

Bron: Gezondheidsnet

Publicatiedatum: 6-4-2012

home sitemap Polscy pracownicy Deutsch