blijkt uit onderzoek met ratten
Aardbeien beschermen maag tegen alcohol
Uit een experiment met ratten hebben
Europese onderzoekers bewezen dat het eten van aardbeien de schade van alcohol
aan het slijmvliesmembraam in de maag reduceert. Het onderzoek, dat werd
gepubliceerd in PLoS ONE, levert waarschijnlijk een goede bijdrage aan het
verbeteren van de behandeling tegen maagzweren.
Een team van Italiaanse, Servische en Spaanse onderzoekers heeft het
beschermende effect van aardbeien op een beschadigde zoogdierenmaag bevestigd.
Wetenschappers voerden ethanol (ethyl alcohol) aan laboratoriumratten en hebben
zo bewezen dat het slijmvlies membraam van de ratten, die eerst aardbeien
hadden gegeten, duidelijk minder beschadigd was.
In de studie wordt geconcludeerd dat een dieet dat veel aardbeien bevat
een voordelig effect kan hebben in het voorkomen van maagziekten die worden
veroorzaakt door de generatie van vrije radicalen en andere stoffen die op
zuurstof reageren. Deze vruchten kunnen de formatie van maagzweren in mensen
vertragen.
Maurizio Battino, coördinator van de onderzoeksgroep aan de Marche Polytechnic
University (UNIVPM, Italië) suggereert dat ‘in veel gevallen de consumptie van
aardbeien gedurende of na pathologie de schade aan slijmvlies membraam kan
beperken.’
Minder maagzweren na het eten van aardbeien
Het team vond minder maagzweren in de magen van de ratten die voor het
onderzoek tien dagen lang het aardbeienextract hadden gegeten (40mg/dag per
kilo aan gewicht).
Battino benadrukt dat ‘de studie niet de intentie heeft om de effecten van
dronken worden te verzachten, maar als een manier om moleculen te ontdekken in
het maag membraam die beschermen tegen de beschadigende effecten van
verschillende stoffen.’
De behandelingen voor maagzweren en andere maagziekten hebben momenteel nieuwe
beschermende medicijnen nodig met antioxidante eigenschappen. De bestandsdelen
van de aardbeien zouden hier het antwoord op kunnen zijn.
Publicatiedatum: 27-10-2011
Bron: ANP